Stadio Olimpico

Stadio_Olimpico_(Rome)

Priča o stadionima se nakon Udina seli prema jugu i glavnom gradu Italije, Rimu. Radi se o stadionu za koji malo tko nije čuo i na kojemu su odigrane velike utakmice nakon kojih su se podizali trofeji i dijelile medalje. Dom je dvaju rimskih klubova, Lazija i Rome, a često na njemu zaigra i talijanska nogometna reprezentacija.

AS_Roma_4,_Inter_Milan_0_Stadio_Olimpico

Od najvećih sportskih događaja na njemu su bile održane Olimpijske igre 1960. godine, kao i Svjetsko prvenstvo u nogometu 1990. godine kada je upravo Italija bila domaćin. Posljednja značajnija utakmica koja je odigrana na ovom stadionu bila je 2009. kad su se sučelili Barcelona i Manchester United u finalu Lige prvaka koje je završilo pobjedom Barcelone 2:0.

Stadio_Olimpico_2008

Stadio Olimpico izgrađen je 1928. godine, a otvoren je 1937. Svoju posljednju značajniju rekonstrukciju doživio je već spomenute 1990. godine povodom Svjetskog prvenstva koje je bilo održano u Italiji. Kapacitet stadiona je predviđen za 72,698 posjetitelja, a kapacitet po pojedinoj tribini varira tako da najviše gledatelja može primiti Tribuna Monte Mario, njih 16,555, a najmanje, 5,597,  tribina Distinto Nord Est. Ostale tribine Stadio Olimpica su Tribuna Tevere, Distinto Sud Ovest, Distinto Nord Ovest, Distinto Nord Est, te Curva Sud i Curva Nord.

2012-02-11_Rome_Olympic_Stadium_under_the_snow_ITA_-_ENG_rugby

Olim_roma_in

Ono što mnoge zaljubljenike nogometa često zasmeta kod spomenutog stadiona je svakako atletska staza koja u velikoj mjeri udaljuje gledatelje od događaja na terenu te samim time pruža lošiji pogled od stadiona bez atletske staze. Uz navedeno, problem je i navijanje koje dolazi sa tribina koje bi moglo biti zvučnije i glasnije kada bi atletska staza izostala, odnosno kada bi stadion bio zbijeniji, a gledatelji bliže igračima i terenu.
Bez obzira na navedene probleme Stadio Olimpico i dalje zbog svoje povijesti, veličine i statusa kojeg ima u nogometnom svijetu budi lijepe uspomene kako kod navijača Rome tako i kod navijača Lazija, a pogotovo kod onih iz ostatka Europe koji su imali prilike odigravati svoja finala upravo u Rimu.

OlimpicoRoma

Cijene ulaznica za utakmice na Stadio Olimpico su gotovo jednake kada je domaćin Roma odnosno Lazio, a kreću se od 180 do 300 kuna, ovisno o tribini. Što se prosječne posjećenosti tiče, trenutno veću uživa Roma od oko 39 tis. gledatelja, zbog razlike u kvaliteti i mjestu koje trenutno drži u odnosu na Lazio koji broji u prosjeku 20 tisuća. Letovi i turistički aranžmani za Rim su iz Hrvatske česti i svakome tko posjeti ovaj stadion kada se nađe u Rimu, bez obzira na njegove sitne nedostatke, sigurno neće biti žao. Za svakog ljubitelja talijanskog nogometa Stadio Olimpico bi trebalo biti mjesto koje svakako treba posjetiti i osjetiti.

Stadio_Olimpico_Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *